Млинівська територіальна громада

ОПЛАТА ЛИСТКІВ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ В УМОВАХ ВОЄННОГОС СТАНУ

None

Минув рік, як в Україні відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2021 № 1066 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки» (далі – Наказ № 1066), впроваджено електронну форму листків непрацездатності.

За цей період спеціалістами управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області проводилась роз’яснювальна робота серед страхувальників щодо використання даних Електронного реєстру листків непрацездатності, з метою правомірного отримання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду.

         Постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 328 затверджено Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, (далі – Порядок № 328), відповідно до якого Пенсійний фонд України, є володільцем інформації, що міститься в ньому.

         Відповідно, Національна служба здоров’я України, Пенсійний фонд України та Фонд соціального страхування України (далі – Фонд) є суб’єктами інформаційного обміну. Фонд є користувачем інформації, відображеної в Е-реєстрі. Інформаційний обмін даних, відображених у Е-реєстрі, між ПФУ та Фондом здійснюється за протоколами та спеціальними програмними забезпеченнями.

Підставою для надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду є виданий в установленому порядку листок непрацездатності.

● Свідченням того, що електронний лікарняний успішно сформувався, є його наявність в особистому кабінеті застрахованої особи на вебпорталі Пенсійного фонду України. За потреби працівник може впевнитись у наявності е-лікарняного, авторизувавшись на вебпорталі за допомогою електронного підпису або BankId.

● Роботодавець (а також усі роботодавці за сумісництвом) будуть бачити ваш е-лікарняний у своїх кабінетах страхувальників з дня його відкриття, але почнуть призначення допомоги тільки після завершення визначеного у ньому періоду непрацездатності і сплину строку, у який лікарі можуть внести зміни.

● Коли е-лікарняний змінить свій статус на «готово до сплати», роботодавець розпочне процедуру призначення за ним допомоги – спочатку електронний документ передадуть на розгляд комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства для прийняття рішення щодо надання матеріального забезпечення. Строк розгляду документів і прийняття такого рішення – 10 календарних днів з дати видачі е-лікарняного (датою видачі вважається восьмий день після дати закриття е-лікарняного, а для лікарняних по вагітності та пологах – восьмий день з дати відкриття).

Електронні лікарняні продовжують формуватися і в умовах воєнного стану, а Фонд соціального страхування України штатно здійснює їх оплату – з початку війни фінансування лікарняних і страхових виплат не призупинялось ні на день.

         Але у зв’язку з тим, що з 24.02.2022 в умовах воєнного стану на території України виникають перебої програмного забезпечення на вебпорталі ПФУ, можлива некоректна робота інформаційних реєстрів. Тому набуття е-ЛН статусу «готовий до оплати» може перевищувати передбачений Наказом  № 1066 термін сім днів, що в свою чергу могло (може) призвести до продовження терміну розгляду комісією із соціального страхування підприємства (організації) е-ЛН.

         У зв’язку з цим Фонд дозволив включати до заяви-розрахунку е-лікарняні, які не набули статусу «готовий до сплати», а лишаються на восьмий день після закриття (по вагітності та пологах на восьмий день після відкриття) в статусі «закритий».

● Далі бухгалтерія розрахує суму матеріального забезпечення, сформує за е-лікарняним заяву-розрахунок і передасть її до Фонду на оплату. На цей етап відведено не більш ніж 5 робочих днів. Ми радимо подавати заяви-розрахунки в електронному вигляді за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення.

● Пам’ятаємо, що саме дата отримання Фондом заяви-розрахунку вплине на час фінансування допомоги. Тож працівникам варто не втрачати зв’язок зі своїм роботодавцем і цікавитися станом подання заяви.

         Відповідно до постанови правління Пенсійного фонду України від 02 травня 2022 року № 4-1 «Про затвердження форми витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності», зареєстрованій у Міністерстві юстиції України 18.05.2022 за № 532/37868, з травня застраховані особи можуть отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах не лише на підставі оригіналу е-лікарняного, але і його витягу, що було передбачено Порядком № 328.

Його можна використати, наприклад, якщо роботодавець не має можливості подати заяву-розрахунок до Фонду через бойові дії – тоді працівник може звернутися до будь-якого зручного відділення Фонду для отримання виплат напряму на підставі витягу його е-лікарняного.

         Також роботодавець може використати такий витяг у разі некоректного відображення у звітності даних по застрахованих особах, які у розрахунковому періоді міняють місце роботи, тощо.

         Витяг з Електронного реєстру листків непрацездатності формується у кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua) та не потребує візиту до сервісних центрів. Однак якщо вам потрібна паперова версія – сервісні центри ПФУ її нададуть.

Нагадуємо, що за станом фінансування е-лікарняних працівники можуть слідкувати онлайн у телеграм-каналі Фонду: https://t.me/socialfund (необхідно орієнтуватись на дату прийняття Фондом заяви-розрахунку, саме від неї залежить строк виплати лікарняного).

Звертаємо увагу на те, що відповідно до ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу). Матеріальне забезпечення за листками непрацездатності не надається Фондом при настанні страхового випадку у період простою, тимчасового відсторонення від роботи, відпустки без збереження заробітної плати тощо.

         Це не стосується оплати допомоги по вагітності та пологах.

Додатково інформація для вагітних працівниць, які виїхали за кордон через війну: Фонд профінансує декретні допомоги, навіть якщо вони не встигли оформити лікарняний в Україні.

         Аби це стало можливим, фахівці Міністерства охорони здоров’я України спростили процедуру формування медвисновків: отримати е-лікарняний після настання 30 тижня вагітності тепер можна дистанційно. Для цього вагітна має зв’язатися зі своїм лікарем в Україні, який вів або продовжує вести її вагітність – він перевірить попередні медичні записи і створить медвисновок, на базі якого автоматично сформується електронний лікарняний.