Млинівська територіальна громада

МЛИНІВСЬКЕ УПРАВЛІНННЯ ГУ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛЖБИ В РІВНЕНСЬКІЙ ОБЛАСТІ РЕКОМЕНДУЄ

РЕКОМЕНДАЦІЙНІ ЗАХОДИ З ПРОФІЛАКТИКИ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ У ВИПАДКУ ЗЛИВНИХ ДОЩІВ, ПАВОДКІВ, ПОВЕНІ

В умовах весняної повені, паводків (дощів) можлива ймовірність підтоплення Ваших помешкань, сільськогосподарських угідь, гноєсховищ, сміттєзвалищ, інших потенційно небезпечних об’єктів. У зв’язку з цим зростає ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь. Аби вберегтися від небезпечних наслідків рекомендуємо дотримуватись наступних правил. Не використовуйте для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів, інших джерел, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами, зокрема збудниками туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб та ін. Зараження настає при вживанні неякісної води чи неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гострих кишкових захворювань відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.

         З метою попередження загострення санітарно-епідемічної ситуації рекомендуємо, під час паводкового  періоду жителям району вжити такі заходи:

  • індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом призначеним для цього;
  • колодязі звільнити від нанесеного бруду, очистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних патронів;
  • провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
  • ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм чи криниць, у які потрапила  вода, тому що внаслідок повені в ці джерела водопостачання могли потрапити  хвороботворні мікроби, використовуйте привізну або добре прокип’ячену воду. У разі підтоплення криниць, вживати воду, що пройшла обов’язкове знезараження;
  •  продукти харчування з погребів і підвалів по можливості перенести на верхні поверхи, горища та інші піднесені місця. У разі забруднення продуктів харчування необхідно вживати  їжу, що пройшла  обов’язкову термічну обробку (варіння, смаження, запікання, обробка парою). У зв’язку з високим  ризиком  швидкого псування продуктів, слід вживати тільки свіжоприготовлену їжу. Перед вживанням їжі ретельно мийте руки з милом, або використовуйте спиртові серветки чи дезінфектант для обробки рук, який можна заздалегідь придбати в аптечній мережі;
  • підготуйте набір «найнеобхіднішого» на випадок, якщо Ваш будинок виявиться підтопленим;
  • провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів.

Пам’ятайте, що зберегти здоров’я Вам допоможуть прості, але дієві гігієнічні заходи!