Перші весняні гриби з’явилися в лісах ще в середині квітня, цьому сприяло прогрівання повітря та хороша вологість. З настанням весняного тепла багато українців вирішили урізноманітнити своє меню, та розпочали сезон «тихого полювання», проте радимо не втрачати пильність. Першими пробиваються з-під землі підступні двійники, які вміло маскуються під їстивні гриби. Найчастішими «трофеями» у кошику весною є зморшок їстівний, травневий гриб, глива звичайна, підберезник. Іноді грибники беруть помилково гриб строчок або по народному лісові «мізки»- рід сумчастих грибів сімейства Дісцінові, який часто плутають з їстівними сморчками. У сирому вигляді ці гриби смертельно отруйні. Поширена думка, що їх можна вживати в їжу після кулінарної обробки, проте токсична речовина, що міститься у грибах- гіромітрин не руйнується повністю навіть при тривалому відварюванні, тому в багатьох країнах ці гриби відносять до безумовно отруйних грибів.
Дубенське районне управління головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області вкотре нагадує правила збирання та споживання грибів.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
У зв’язку з цим рекомендуємо дотримуватись таких профілактичних заходів:
- збирати в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні і не пробуйте їх на смак;
- не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів,а також уздовж автомобільних і залізниць;
- не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві чи зіпсовані, або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу чи на радіаційно-забруднених територіях, під час посухи гриби краще не брати взагалі;
- не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак;
- не допускайте вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми;
-не купуйте і не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук;
- не зберігати готові страви з грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби - довше 2-3 днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки;
- варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим.
- не викидайте недоїдених грибів. Лабораторний аналіз цих грибів при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Пам’ятайте, пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких - основа для запобігання отруєння грибами!