Млинівська територіальна громада

ГРИБИ: ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ТА ПЕРША ДОПОМОГА

None

Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців
багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2 000 видів
шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше гриби
використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість
азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни
(В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить
до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті,
тому гриби вважають «важкою» їжею.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми,
та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12
років.
Як не отруїтися грибами
 Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх
грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в
торговельній мережі.
 Не купуйте гриби на стихійних ринках.
 Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
 Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу
викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
 Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
 Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених
територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема
важкі метали.
 Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши
воду і збільшивши концентрацію токсинів.
 Не куштуйте сирі гриби.
 Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
 Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
 Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше
30 хв.
 Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше
доби.

Симптоми отруєння грибами:
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання,
так і протягом кількох днів:
 нудота;
 блювота;
 різкий біль у животі;
 діарея;
 запаморочення;
 підвищення температури тіла;
 зниження пульсу;
 задуха;
 судоми;
 відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
 марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Перша допомога у разі отруєння грибами:
 терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
 промийте шлунок простою водою;
 дотримуйтеся постільного режиму;
 пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе
відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
 прийміть сорбенти.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне
їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне
лікування.